Ziekmeldingen en verlof
Bij ziekte, doktersbezoek en dergelijke kunt u ons een Social Schools een berichtje sturen of dit telefonisch aan ons doorgeven. Berichtgeving via Social Schools komt bij de schoolleiding en bij de leerkrachten van uw kind terecht en heeft daarom onze voorkeur. Zonder afmelding neemt de leerkracht bij afwezigheid van uw kind contact met u op. Wilt u hoofdluis, of besmettelijke ziekten (bv. kinderzeer, waterpokken, rode hond, krentenbaard) melden op school. Het spreekt vanzelf dat u, uw kind thuishoudt tot het besmettingsgevaar over is.
Extra verlof: Kinderen zijn leerplichtig met ingang van de eerstvolgende maand na hun vijfde verjaardag. Derhalve mogen we de kinderen op uw verzoek niet zomaar vrijaf geven. Ook aan ouders van kinderen die nog geen 5 jaar zijn vragen we conform onderstaande regelgeving een verzoek in te dienen op school. Uiteraard geldt dat we tot de vijfde verjaardag soepeler met de regels omgaan.
Richtlijnen verlof buiten de schoolvakanties
1. Vakantieverlof (art.13a/art. 11 onder f)
Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 13a van de Leerplichtwet 1969 dient minimaal acht weken van tevoren bij de directeur/rector van de school te worden ingediend. De directeur/rector beslist over het verzoek.
Verlof wordt slechts verleend indien:
• wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan en er onoverkomelijke bedrijfseconomische risico’s ontstaan.
• een werkgeversverklaring dient te worden overlegd. Desgevraagd ook een accountantsverklaring. Voor zelfstandigen geldt dat er altijd een accountantsverklaring overlegd moet worden.
• https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht/vraag-en-antwoord/leerplicht-schoolvakanties. Vakantieverlof mag, binnen deze voorwaarden:
• éénmaal per schooljaar worden verleend en • niet langer duren dan tien schooldagen. De wetgever heeft als standpunt dat een gezin in ieder schooljaar recht heeft op een gezamenlijke vakantie van twee weken en
• niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar en
• als het de enige vakantie van de ouder(s)/verzorger(s) en het kind/de kinderen gezamenlijk in dat schooljaar betreft.
2. Andere gewichtige omstandigheden: tien schooldagen per schooljaar of minder (art.14/art. 11 onder g.) Een verzoek om extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden voor tien schooldagen per schooljaar of minder dient vooraf of uiterlijk binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur/rector van de school te worden voorgelegd. Deze beslist over het verzoek.
Voor 'andere' gewichtige omstandigheden gelden de volgende richtlijnen:
• Voor verhuizing: maximaal 1 schooldag;
• Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden: maximaal 10 dagen;
• Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad; in Nederland maximaal 1-2 schooldagen (binnen de regio 1 dag, buiten de regio 2 dagen) in het buitenland maximaal 5 schooldagen;
• Bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad: maximaal 10 dagen;
• Bij overlijden van bloed- of aanverwant; in de 1e graad maximaal 5 schooldagen in de 2e graad maximaal 2 schooldagen in de 3e en 4e graad maximaal 1 schooldag in het buitenland: 1e tot en met 4e graad maximaal 5 schooldagen;
• Bij 25, 40 of 50 jarig ambtsjubileum en het 12 1/2, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van ouder(s)/verzorger(s) of grootouders; maximaal 1 schooldag;
• Voor andere naar het oordeel van de directeur/leerplichtambtenaar gewichtige omstandigheden, maar geen vakantieverlof; maximaal 10 dagen.
3. Andere gewichtige omstandigheden: meer dan tien schooldagen per schooljaar (art.14/art.11 onder g.) Een verzoek om extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden voor meer dan tien schooldagen per schooljaar dient minimaal zes weken van tevoren, via de directeur/rector van de school, aan de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling te worden voorgelegd. De leerplichtambtenaar beslist over het verzoek op grond van art. 11 onder g van de Leerplichtwet 1969.
Verlof kan bijvoorbeeld worden verleend indien:De ouders van de leerling een verklaring van een arts of een maatschappelijk werk(st)er kunnen overleggen waaruit blijkt dat verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale omstandigheden van (één van) de gezinsleden. Bepalend toetsingscriterium voor ‘gewichtige omstandigheden’ is met name of de omstandigheden buiten de wil om van de leerplichtige of zijn/haar ouders zijn gelegen.
Waarschuwing: De directeur/rector van de school is verplicht de leerplichtambtenaar vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim te melden. Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces- verbaal worden opgemaakt.
Hieronder een link naar het formulier dat u na uitprinten kunt invullen en inleveren bij de directie.