Onderwijs
Interactieve Gedifferentieerde Directe Instructie (IGDI)
Op onze school worden lessen voorbereid en uitgevoerd volgens het principe van IGDI. Het doel van het IGDI model is dat door gebruik te maken van convergente differentiatie de leerlingen passend aanbod krijgen. Convergente differentiatie betekent dat er doelgericht gewerkt wordt om alle leerlingen minimum doelen te laten behalen. In de praktijk betekent dit dat de leerkracht ernaar streeft alle leerlingen te laten profiteren van de groepsinstructie, maar vooral tijdens de verwerking rekening houdt met de verschillen tussen leerlingen. Bijvoorbeeld: goede lezers krijgen dan verrijkingsstof en zwakke lezers krijgen extra instructie die rekening houdt met hun leerbehoeften. De leerstof wordt hierdoor in iedere groep op drie verschillende niveaus aangeboden. Het verschil is zichtbaar in zowel instructiewijze als in wat kinderen moeten maken.
Werken met uitgestelde aandacht
Als leerkrachten verlengde instructie geven werken de andere kinderen zelfstandig aan hun taak. Om de leerlingen duidelijk te maken dat de leerkracht niet gestoord mag worden draagt de leerkracht bij de kleutergroepen een ketting, in andere groepen gebeurt dit met een stoplicht.
Niveauverschil
Voor een aantal vakken (o.a. rekenen, technisch lezen) wordt aan de hand van methodetoetsen, Cito uitslagen en observaties van de leerkracht bepaald of kinderen in de instructie- basis- of plusgroep komen. De kinderen uit de plusgroep beheersen in principe de basisstof. Hierdoor maken zij wat minder van de basisstof en maken daarnaast verrijkingsstof zodat zij ook meer gestimuleerd blijven.
De basisgroep leerlingen verwerken de basisstof. Kinderen uit de instructiegroep maken de minimale basisstof en krijgen daarnaast nog herhalingsstof waardoor zij de basisstof beter gaan beheersen. De kinderen worden uiteraard per vak beoordeeld voor de niveaugroep waarin zij geplaatst worden.